Search
Close this search box.

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec na okruglom stolu “Domaća proizvodnja – ključ uspjeha”

U organizaciji Zagrebačkog velesajma i Hrvatske gospodarske komore u sklopu sajma Izvor 29. rujna održan je okrugli stol na temu “Domaća proizvodnja – ključ uspjeha”.

Panelisti su bili Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, Ana Mandac, pomoćnica ministra poduzetništva i obrtništva, Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, dr. sc. Zdravko Barać, pomoćnik ministra poljoprivrede, Ema Culi, direktorica Sektora za trgovinu HGK, Ivan Bračić, savjetnik Uprave tvrtke PIP, Marko Sever, vlasnik OPG-a Sever i Darko Radišić, Kraš d.d.

Uvodno izlaganje na temu “Potreba jačanja domaće proizvodnje“ iznio je Josip Zaher, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore, koji je naglasio da je proizvodnja ključna grana svakog gospodarstva.
– Ovakvim aktivnostima pomažemo domaćoj proizvodnji, utječemo na svijest građana i povećavamo mogućnost prodora domaćeg proizvoda. Onaj tko nije jak u domicilnom gospodarstvu jako teško može iskoračiti na otvoreno tržište – rekao je Zaher.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, na pitanje bi li obrtnicima pomoglo da imaju OIB tvrtke, da im se ne mogu blokirati privatni računi, rekao je da u ovoj državi još nismo odlučili jesu li obrtnici poduzetnici ili fizičke osobe. Naglasio je problem prenormiranosti, odnosno prevelikog broja propisa u kojima se i inspekcije teško snalaze. Pohvalio je rad MINPO-a u zadnjih šest mjeseci, kazavši da se konačno prešlo s riječi na djela.

Ana Mandac, pomoćnica ministra podzetništva i obrta napomenula je da se obrtnici dosad nisu mogli javljati na natječaje iz eu fondova zbog previsokog minimalnog iznosa vrijednosti projekata, što je ministarstvo u posljednjih nekoliko mjeseci pojednostavilo. Osim toga, spomenula je i mogućnost dobivanja kredita kod HAMAGA sa samo 0,5 posto kamate i kredita za trajna obrtna sredstva u iznosu od tek 3%.

Na skupu je naglašeno da u Hrvatskoj postoji 212 tisuća OPG-ova. Nije problem otvoriti OPG, problem ga je voditi i prodati proizvod. Samostalno na tržištu OPG predstavlja manju snagu nego ako se OPG-ovi udružuju.

Primjer je dao Marko Sever, vlasnik OPG-a Sever: “Imamo potencijalnog kupca u Njemačkoj. Njegove potrebe su veće od naših mogućnosti i zbog toga je bitno da se krenemo udruživati i zajednički nudimo svoje proizvode na velikom tržištu.“

Dr. sc. Zdravko Barać izjavio je da se razvija sustav za kvalitetnu provjeru OPG-ova, s obzirom da trenutno njihov registar nije javan. Ema Culi istaknula je važnost akcije Kupujmo hrvatsko koja se ove godine održava već 19 put. “Uz pomoć te i sličnih akcija podižemo svijest o kupovini domaćeg. Kupovinom domaćeg čuvamo svoja radna mjesta i stvaramo nova.” Mirka Jozić istakla je da ne smijemo dati domaćem znanju da ide van.

Datum objave: 5.10.2016.g.

(Izvor: HOK)

Podijeli

Druge novosti

pOŠALJI PORUKU

Kontakt
Scroll to Top
Malcare WordPress Security