Search
Close this search box.

Donesen Zakon o održivoj uporabi pesticida

U Narodnim novinama, broj 14/14. od 05. veljače 2014. godine, objavljen je Zakon o održivoj uporabi pesticida. Zakon je stupio na snagu 12. veljače 2014. godine, čime je prestao važiti Zakon o sredstvima za zaštitu bilja (NN, 70/05, 25/09 i 80/13).

Ovim se Zakonom uređuje Nacionalni akcijski plan za postizanje održive uporabe pesticida, sustav izobrazbe profesionalnih korisnika pesticida, distributera i savjetnika, sustav distribucije i prodaje pesticida, rukovanje pesticidima, skladištenje i postupanje s ambalažom pesticida i ostacima u ambalaži, vođenje zbirki podataka i vođenje evidencija, uporaba i redoviti pregled strojeva za primjenu pesticida, informiranje javnosti i podizanje razine svijesti o pesticidima, mjere za smanjenje rizika od uporabe pesticida i temeljna načela integrirane zaštite bilja, posebni postupci i uporabe pesticida, obavještavanje javnosti, posebne mjere zaštite okoliša, smanjenje uporabe pesticida i smanjenje rizika u određenim područjima, pokazatelji rizika, izvješćivanje i razmjene informacija, ovlaštene stručne institucije i zadaće ovlaštenih stručnih institucija, naknade i prekršaji te nadzor nad provedbom ovog Zakona i propisa donesenih na temelju ovog Zakona.

Zakonom o održivoj uporabi pesticida, u pravni poredak Republike Hrvatske prenosi se Direktiva 2009/128/EZ Europskog parlamenta i Vijeća od 21. listopada 2009. o utvrđivanju akcijskog okvira Zajednice za postizanje održive uporabe pesticida (SL L309, 24.11.2009.).

Svrha ovog Zakona je postizanje održive uporabe pesticida, smanjenje rizika i negativnih učinaka od uporabe pesticida, na način koji osigurava visoku razinu zaštite zdravlja ljudi i životinja te zaštite okoliša i očuvanja biološke raznolikosti, uvođenje obvezne primjene temeljnih načela integrirane zaštite bilja za suzbijanje štetnih organizama bilja i alternativnih pristupa i tehnika, kao što su nekemijske mjere zaštite bilja radi postizanja održive i konkurentne poljoprivrede.

Nacionalni akcijski plan za postizanje održive uporabe pesticida (NAP) donosi Vlada Republike Hrvatske na prijedlog Ministarstva poljoprivrede. Na sjednici Vlade RH održanoj 13. lipnja 2013. godine, Vlada RH donijela je Nacionalni akcijski plan za postizanje održive uporabe pesticida (NAP) za razdoblje od 2013. – 2023. godine.

Nacionalni akcijski plan ima za cilj smanjenje rizika za zdravlje ljudi, životinja i okoliša povezanog s uporabom pesticida i poticanje integriranih i alternativnih mjera suzbijanja štetnih organizama, a njime se osigurava provedba Pravilnika o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN, 142/12).

Više o ovoj tematici pročitajte u objavi HOK-a.

 

 

 

 

Scroll to Top
Malcare WordPress Security