Search
Close this search box.

Zagrebački obrtnici predlažu HOK-u osnivanje tvrtke

Hrvatska obrtnička komora može u skladu s Nacionalnom klasifikacijom djelatnosti obavljati čak 44 različite djelatnosti pa bi bilo dobro da osnuje trgovačko društvo, zadrugu ili sličnu pravnu osobu, predložio je Upravni odbor Udruženja obrtnika grada Zagreba na jučerašnjoj sjednici raspravljajući o Nacrtu prijedloga Statuta HOK-a. Zagrebački obrtnici posebno su zainteresirani za djelatnost marketinga kojom bi se takva tvrtka trebala baviti. Očekuju da će to biti jedna od usluga koje se mogu ponuditi onima koji se odluče za dobrovoljno članstvo. Kao što je poznato, od 1. siječnja stupanjem na snagu Zakona o obrtu komorski doprinos je drastično smanjen pa je veoma važno osigurati dodatne izvore prihoda, kroz marketing i druge djelatnosti.

Članovi Upravnog odbora izjasnili su se također o roku za plaćanje komorskog doprinosa. S obzirom na to da se obveza podmiruje tromjesečno smatraju kako ne treba nagliti s izbacivanjem neplatiša iz radnih tijela. Može se dogoditi slučajan propust knjigovodstva zbog kojega obveza nije podmirena pa rok svakako treba biti duži, predlaže se šest mjeseci. Osim toga, nije jednostavno provesti proceduru zamjene članova.

Nadalje, kada je riječ o Statutu HOK-a Upravni odbor zauzeo je stav da smanjenje broja članova Skupštine sa 75 na 45 članova neće dovesti do značajnijih ušteda jer se sastanci održavaju samo dva puta godišnje. Naprotiv, negativni učinak bi bio veći jer bi promjena ugrozila reprezentativnost, ne bi svi bili zastupljeni. Bolje je rješenje s oko 60 članova, odnosno otprilike tri puta više od broja članova Upravnog odbora HOK-a.

Primjedba je dana i na jačanje ovlasti HOK-a u odnosu na područne obrtničke komore i udruženja obrtnika. Kada bi se usvojio predloženi statut HOK bi vrlo lako mogao uvesti prinudnu upravu i to prema kriterijima koji nisu u potpunosti određeni. Uz spomenute, prihvaćen je i niz drugih primjedbi te je izraženo mišljenje da bi u Statutu svakako jedan članak trebao spomenuti Obrtničko učilište s obzirom na to da je riječ o instituciji u vlasništvu komorskog sustava.

(Izvor: Udruženje obrtnika Grada Zagreba)

Podijeli

Druge novosti

pOŠALJI PORUKU

Kontakt
Scroll to Top
Malcare WordPress Security