Search
Close this search box.

Split: Otvoren 12. Festival znanosti

Predsjednica Organizacijskog odbora Željka Fuchs danas je u atriju Galerije umjetnina u Splitu otvorila 12. Festival znanosti koji će trajati od 7. do 12. travnja. „Cilj nam je probuditi znatiželju kod malenih, da postavljaju pitanja, kao i da pokažemo javnosti što radimo, na veseo i zanimljiv način. Znam da svi želite vidjeti pokuse koje smo vam priredili. Dakle, budite s nama cijeli tjedan i družite se s nama“ kazala je Fuchs, otvarajući Festival i zahvaljujući pokroviteljima Predsjedniku Republike, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, Gradu Splitu i Splitsko – dalmatinskoj županiji.

U ime domaćina Galerije umjetnina, njen ravnatelj Josip Botteri Dini je kazao kako je sretan što su djeca u velikom broju došla. „Neka ovo bude vaš prvi i svečani ulazak u Galeriju. Danas je povod znanost, sutra neka bude umjetnost“, kazao je Botteri Dini. Pročelnik gradske Službe za kulturu i staru gradsku jezgru Siniša Kuko je kazao kako je potrebno da se održi duh prošlogodišnjih festivala, „da bude produktivan, da svi budu zadovoljni, da se ostvare pomaci u našem razmišljanju u našoj želji da budemo bolji pametniji, racionalniji i uspješniji“. Dožupan Luka Brčić se također pridružio dobrim željama izrazivši nadu da će na ovim prostorima krenuti val optimizma potaknut pozitivnom stvaralačkom energijom koju može dati samo znanost. U ime Predsjednika Republike Festival je pozdravila njegova savjetnica za znanost i obrazovanje Ankica Marinović. „Neka dani festivala budu proslava i pohvala znanosti“, kazala je savjetnica Marinović. U ime organizatora i splitskog Sveučilišta otvaranje Festivala je pozdravila prorektorica Branka Ramljak. „Tema ovog festivala su valovi. Pronjišimo se na tim valovima cijeli naredni tjedan i dobijmo različite informacije na vrlo zabavan i jednostavan način o tome da znanost nije bauk“, rekla je prorektorica Ramljak, napomenuvši da je u funkciji popularizacije znanosti kod mladih, u rujnu prošle godine održana Noć istraživača“, koja će se održati i u rujnu ove godine.

Tema ovogodišnjeg festivala, koji se odvija u rekordnih 15 hrvatskih gradova su valovi, koja će se realizirati kroz program koji sadrži preko stotinu različitih događaja, od pokusa, radionica, posjeta istraživačkim brodovima do predavanja. Osim u osnovnim školama, u Splitu će se program održavati u Prirodoslovnom i Pomorskom muzeju, na na Prirodoslovno matematičkom, Kemijsko tehnološkom fakultetu, FESB-u, knjižnici „Marko Marulić“ i drugim prostorima.

(Izvor: Grad Split)

Podijeli

Druge novosti

pOŠALJI PORUKU

Kontakt
Scroll to Top
Malcare WordPress Security