Search
Close this search box.

Etično poslovanje presudno za razvoj svake tvrtke

Jedan od uvjeta koje Hrvatska mora ispuniti, kako bi bila konkurentna na području turizma i ugostiteljstva, svakako je visoki stupanj poslovne etike među partnerima. Zbog toga je u organizaciji Tajništva Suda časti i Centra za mirenje HOK-a u petak, 4. travnja u sklopu 2. Festivala hrane i vina u zagrebačkoj Areni održana radionica pod nazivom Poslovna etika u turizmu i ugostiteljstvu – gdje je tu medijacija?

O toj je temi predavanje održala mr. sc. Marija Novak-Ištok, predavačica na Veleučilištu Vern, koja je istaknula da poslovna etika danas nije popularna tema, ali je etično poslovanje presudno za razvoj svake tvrtke.
-Trajan uspjeh i konkurentnost može se postići jedino na pošten i častan način, zato je u poslovanju bitno postojanje etičkih kodeksa ili cehovskih pravila. Također, za uspjeh tvrtke važni su stavovi i vrijednosti menadžera – napomenula je Novak-Ištok.

Osvrnula se i na trenutno aktualne probleme mita i korupcije u hrvatskom društvu te preporučila da bi umjesto etike uspjeha, koja se vodi načelom uspjeha pod svaku cijenu, bilo nužno razvijati etiku odgovornosti prema načelu „ne čini drugome ono što ne želiš da drugi čine tebi“.

Sudionici radionice čuli su od tajnice Suda časti i Centra za mirenje HOK-a Suzane Kolesar kako mogu koristiti izvansudske načine rješavanja sporova, kao što je medijacija, umjesto da svoj poslovni odnos narušavaju pokretanjem sudskog postupka. Kako je napomenula, rješavanje sporova mirenjem štedi vrijeme i novac, ali ima još važniju ulogu – omogućava nastavak poslovne suradnje među poslovnim partnerima. Za razliku od sudskog postupka, koji je usmjeren na prošlost, mirenje je usmjereno na zadržavanje poslovnog odnosa, odnosno na budućnost.

(Izvor: HOK)

Podijeli

Druge novosti

pOŠALJI PORUKU

Kontakt
Scroll to Top
Malcare WordPress Security