Search
Close this search box.

Privatni iznajmljivači – do kada moraju pribaviti Energetski certifikat?

Koliko god se činio dalek rok do kada svi privatni iznajmljivači moraju imati Energetski certifikat za svoje objekte, vremena baš i nema previše. Obveza za privatne iznajmljivače stupa na snagu 1.1.2016. godine.

Koliko zapravo vremena imaju vlasnici turističkih objekata?

– Kako ste sami naglasili i ne baš previše. Nekima je već nastupila obveza izrade pa i javnog isticanja energetskog certifikata. Do početka ove godine su objekti javne namjene veći od 500 m2 morali imati izrađen i vidno istaknut Energetski certifikat. Ako pričamo o turizmu tu se misli na: hotele, hostele, ugostiteljske objekte, trgovine i sve one objekte koji su namijenjeni pružanju usluge većem broju ljudi,  a površinom su iznad 500 m2.

Što je sa obiteljskim kućama koji imaju jedan ili više apartmana?

– Vlasnici takvih objekata moraju imati izrađen Energetski certifikat do kraja 2015 godine. Jer datum 1.1.2016. je krajnji rok, do tada svi iznajmljivači moraju već imati izrađen Energetski certifikat.

Tu valja naglasiti da je u slučajevima kada se primjerice jedan dio kuće koristi za potrebe domaćina, a drugi dio čine apartmani koji se iznajmljuju Energetski certifikat je uglavnom moguće izraditi jedino za objekt u cjelini.

Što je sa stanovima koji služe za turističko iznajmljivanje?

– Bez obzira da li se stanovi iznajmljuju dugoročno (da postoje podstanari) ili da se iznajmljuju u turističke svrhe vlasnik takvog stana mora do kraja 2015. ishoditi Energetski certifikat.

Da li već sada postoji interes iznajmljivača?

– Da, naročito od stranih vlasnika. Oni to žele riješiti na vrijeme i što prije istaknuti energetski razred svog objekta kod oglašavanja. Domaći vlasnici kuća i apartmana se za sada raspituju i ugovaraju energetski pregled objekta za kraj ove sezone.

Hoće li nastati gužva?

– Poznavajući naš mentalitet, vjerojatno hoće. Međutim obzirom na stanje cijena na tržištu i obim ponude i potražnje, smatram da će profitirati oni koji se odluče Energetski certifikat napraviti što prije.

Da li postoji zapreka da se energetski pregled napravi za vrijeme sezone?

– Sam energetski pregled traje od pola sata kod prosječnog stana do par sati kod većeg objekta koji nema nacrte. Tako da se taj dio posla koji je vezan za obilazak terena može obaviti i bez da gosti to primijete, termini se dogovaraju. Mi često izlazimo u susret klijentima i u potpunosti se prilagođavamo njihovom rasporedu.

(Izvor: Dalmacija News)

Scroll to Top
Malcare WordPress Security