Search
Close this search box.

Obrtnik i dizajner – zajedno do inovativnih i konkurentnih proizvoda

Hrvatska obrtnička komora na Tjednu dizajna Zagreb, u četvrtak 24. travnja predstavila je projekt „Obrtnik i dizajner“ nastao u suradnji sa Studijem dizajna Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu.

Sve više europskih država uspješnu strategiju razvoja  proizvodnje i male industrije gradi na udruživanju i međusobnoj suradnji proizvodnog obrtništva i dizajna. Hrvatska obrtnička komora prepoznala je ove trendove te raznim aktivnostima nastoji potaknuti suradnju obrtnika i dizajnera.

Među brojnim aktivnostima ističe se projekt „Obrtnik i dizajner“, predstavljen na Tjednu dizajna Zagreb kao jedan od projekata koji se bavi kreativnim industrijama i njihovom primjenom u gospodarstvu i kulturi. Cilj Tjedan dizajna Zagreb upravo je umrežavanje i jačanje suradnje te otvaranje strukovnog dijaloga unutar sektora kreativnih industrija.

Suradnjom dizajnera i obrtnika, a korištenjem metoda dizajnerskog pristupa i obrade želi se osmisliti inovativne i originalne proizvode/usluge koji imaju tržišni potencijal.

– Povezivanje obrtnika koji razumije svoj proizvod i koji je najdublje motiviran da ga unaprijedi sa dizajnerom koji je na kraju svoje edukacije i pun je kreativnog naboja, a sve u koordinaciji i organizaciji krovnih stručnih i strukovnih institucija (Studij dizajna i HOK), trebao bi pridonijeti razvoju prepoznatljivog i konkurentnog proizvoda, ali i stalnom suradnjom obrazovnih institucija te institucija malog i srednjeg poduzetništva – naglasio je  Matija Duić, savjetnik za organizaciju rada cehova HOK-a.

Prošle godine, u prvom projektu  „Obrtnik i dizajner“ sudjelovalo je jedanaest studenata prve godine Diplomskog studija dizajna i sedam obrtnika raznih djelatnosti.

– Projekt „Obrtnik i dizajner“ omogućuje studentima stjecanja znanja, vještina i iskustva u realnom okruženju, uvid u poslovanje obrta, sklapanje novih poslovnih kontakata, ali i dobivanje poslovnih referenci koje su iznimno važne za studente završnih godina – poručio je Mladen Orešić, profesor Arhitektonskog fakulteta.

– S obzirom na uspješnost prošlogodišnjeg projekta, planira se proširenje projekta što dovodi do pitanja financija. Uz Hrvatsku obrtničku komoru koja je sudjelovala u financiranju dijela troškova promotivnih aktivnosti te same obrtnike koji su snosili troškove izrade pojedinih modela potrebno je pronaći i nove vanjske izvore financiranja. Stoga se nadamo da će značaj ovog projekta prepoznati brojne relevantne institucije te da ćemo s njima u budućnosti ostvariti suradnju – zaključio je Duić.

 

(Izvor: HOK)

Scroll to Top
Malcare WordPress Security