Ministarstvo poljoprivrede prihvatilo je prijedlog HOK-a da se u Pravilniku o dopunskim djelatnostima na OPG-u (NN 76/2014) iz liste dopunskih djelatnosti isključe bravari, brijači, dimnjačari, kamenari, keramičari, klesari, knjigoveže, licitari, limari, lončari, ljevači zvona, orguljari, oružari, pećari, puškari, ribari, slastičari, soboslikari, staklari, staklorezači, tokari, urari, zidari i zlatari te bačvari, kišobranari i klobučari.
Svi navedeni bili su u početnom prijedlogu Pravilnika. HOK je reagirao stoga što obrti u ovim djelatnostima posluju kao samostalni obrti gdje im je to i glavna djelatnost te bi, da je ostala mogućnost njihovog obavljanja kao dopunske djelatnosti na OPG-u, sigurno imali nelojalnu konkurenciju.
Djelatnosti koje su ostale u listi Pravilnika (prilog II) ipak nisu potpuno slobodne, već se ograničavaju napomenama u tablici (prilog I). Dakle, djelatnosti nisu potpuno otvorene za sve vrste proizvoda, nego se ograničavaju “od sirovine dijelom iz vlastite proizvodnje uz kupnju do 50% ostalih sirovina” ili ograničenje npr. na samo “poljoprivredni alati te izrada tradicijskog namještaja povezano sa zanimanjima tradicijskih obrta i/ili tradicijskim vještinama.” Nažalost, s liste nisu isključili košaraše i izradu svijeća i proizvoda od pčelinjeg voska, što je također bio naš prijedlog. Ujedno, nije prihvaćen prijedlog za ograničenje na ukupan prihod od dopunskih djelatnosti. Prije je bilo 50 % godišnje, što smo ponovo predlagali. Kod ugostiteljskih usluga prihvaćen je prijedlog da “namirnice moraju biti pretežito iz vlastite proizvodnje”, umjesto prethodnog “dijelom iz vlastite proizvodnje”, što bi omogućavalo veliki udjel vanjskih sirovina i gdje se gubi smisao obiteljskog gospodarstva i ponude njihovih proizvoda, a otvara mogućnost nelojalne konkurencije ovakvog tipa ugostiteljstva.