Search
Close this search box.

Pravilnik o sigurnosti igračaka

Ministarstvo zdravlja na temelju Zakona o predmetima opće uporabe objavilo je Pravilnik o sigurnosti igračaka u NN.83/14.

Pravilnikom se utvrđuju pravila koja u pogledu sigurnosti moraju ispunjavati igračke u svrhu osiguravanja njihovog slobodnog kretanja i zaštite zdravlja njihovih potrošača, a sadrži odredbe koje su u skladu sa sljedećim aktima Europske unije.

Odredbe ovoga Pravilnika primjenjuje se na proizvode isključivo ili neisključivo projektirane ili namijenjene za igru djece do 14 godina starosti.

Proizvodi koji se ne smatraju igračkama u smislu ovoga Pravilnika:

(a) oprema na igralištima namijenjenu za javnu uporabu,

(b) automatske igraće uređaje, koji koriste ili ne koriste žetone, namijenjene za javnu uporabu,

(c) vozila – igračke opremljene motorom s izgaranjem,

(d) parne strojeve – igračke i

(e) praćke i katapulte.

 

Obveze proizvođača

 

– Prilikom stavljanja igračke na tržište proizvođač je obvezan osigurati da su igračke projektirane i izrađene sukladno zahtjevima iz članka 10. ovoga Pravilnika i Priloga II. ovoga Pravilnika koji je otisnut uz ovaj Pravilnik i njegov je sastavni dio.

– Proizvođač je obvezan izraditi propisanu tehničku dokumentaciju sukladno članku 20. ovoga Pravilnika i provesti ili osigurati provođenje postupka ocjenjivanja sukladnosti. Kada je postupkom ocjenjivanja sukladnosti dokazana sukladnost igračke s propisanim zahtjevima, proizvođač je obvezan sastaviti EU izjavu o i staviti CE oznaku sukladnosti.

– Proizvođač je obvezan čuvati tehničku dokumentaciju i EU izjavu o sukladnosti 10 godina od stavljanja igračke na tržište.

– Proizvođač je obvezan osigurati postupke u cilju održanja sukladnosti proizvodne serije. Promjene u oblikovanju ili značajkama proizvoda te promjene u primijenjenim usklađenim hrvatskim normama ili tehničkim specifikacijama koje su navedene u izjavi o sukladnosti igračke moraju se na odgovarajući način uzeti u obzir. Proizvođač je obvezan s obzirom na rizike koje predstavlja igračka, a kako bi zaštitio zdravlje i sigurnost potrošača, provesti ispitivanje uzoraka igračaka koje se stavljaju na tržište, istražiti i ako je potrebno voditi knjigu pritužbi i registar nesukladnih i povučenih igračaka te o tome mora izvješćivati distributera.

– Proizvođač je obvezan osigurati da njegova igračka bude označena brojem tipa, proizvodne serije, serijskog broja ili broja modela, ili nekog drugog elementa koji omogućava njihovu identifikaciju, a kad veličina ili narav igračke to ne dopušta, da se traženi podaci navedu na ambalaži ili u dokumentu koji je priložen igrački.

ü  Proizvođač je obvezan na igrački, ili ako to nije moguće, na ambalaži ili dokumentu koji je priložen igrački, navesti svoje ime, registrirano trgovačko ime ili registriranu robnu marku i adresu na kojoj je dostupan. Adresa se mora odnositi na jedno mjesto na kojemu je proizvođač dostupan.

– Proizvođač je obvezan osigurati da su igrački priložene upute i podaci o sigurnosti na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu.

– Proizvođač koji smatra ili ima razloga vjerovati da određena igračka koju je stavio na tržište nije sukladna odredbama ovoga Pravilnika i posebnih propisa, obvezan je odmah poduzeti mjere potrebne za usklađivanje te igračke, njezino povlačenje ili povrat, ovisno o slučaju. Kada igračka predstavlja rizik, proizvođač je obvezan odmah o tome obavijestiti Ministarstvo, navodeći podatke, posebno o nesukladnosti igračke i poduzetim mjerama.

– Na opravdan zahtjev Ministarstva, proizvođač je obvezan dostaviti sve podatke i dokumentaciju koji su potrebni za dokazivanje sukladnosti igračke, i to na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu. Proizvođač je obvezan na zahtjev Ministarstva surađivati s Ministarstvom u svakoj poduzetoj radnji kako bi se uklonili rizici koje predstavlja igračka koju je stavio na tržište.

Za sva dodatna pitanja obratite se Savjetodavnoj službi HOK-a 072 000 026.

Scroll to Top
Malcare WordPress Security