Search
Close this search box.

Od danas je prijava na mirovinsko ujedno i prijava za zdravstveno!

Na konferenciji za novinare u Središnjoj službi HZMO-a ministar rada i mirovinskog sustava prof. dr. Mirando Mrsić, dr. med. i ministar zdravlja prim. Siniša Varga, dr. dent.med,. predstavili su projekt preuzimanja podataka iz prijave na mirovinsko osiguranje (HZMO) za prijavu na obvezno zdravstveno osiguranje (HZZO).

Ujedno su ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Srećko Vuković i v.d. ravnateljica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Tatjana Prenđa Trupec potpisali su sporazum o razmjeni podataka između HZMO-a i HZZO-a.
Na konferenciji su sudjelovali i pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Mirjana Rađenović, te pomoćnici ravnatelja obaju zavoda.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) uspostavili su razmjenu, odnosno preuzimanje, podataka u elektroničkom obliku, koji se odnose na činjenice o radnopravnom statusu osiguranika, odnosno o statusu osiguranja i za one koji u obveznom mirovinskom osiguranju nisu na temelju radnog odnosa.

Povezivanjem sustava HZMO-a i HZZO-a, te preuzimanjem podataka, olakšava se postupak prijavljivanja u zdravstveni sustav tako da obveznici više ne moraju podnositi dvije prijave u dva sustava, nego samo jednu prijavu u mirovinski sustav.

Svaki obveznik podnošenja prijave u roku od 24 sata dužan je činjenicu o početku mirovinskog osiguranja dostaviti u Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.
Prijavom u sustav mirovinskog osiguranja poslodavci više nisu obvezni osobno podnositi prijavu u sustav obveznog zdravstvenog osiguranja.

Racionalizacija u poslovanju dvaju Zavoda, razmjena, odnosno preuzimanje podataka, kao i smanjenje obveza poslodavcima za podnošenje prijava, primjenjuje se od 17. srpnja 2014.

(Izvor: HZMO, HZZO)

 

Podijeli

Druge novosti

pOŠALJI PORUKU

Kontakt
Scroll to Top
Malcare WordPress Security