Search
Close this search box.

Tematski dan na FESB-u: „Znanost, gospodarstvo i EU fondovi”

Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje organizira tematski dan pod nazivom „Znanost, gospodarstvo i EU fondovi” usmjeren prema gospodarskim subjektima s ciljem popularizacije aktivne suradnje, i to u sklopu Dana Fakulteta u utorak 26.5.2015. s početkom u 10 sati, u dvorani A101.

Tematski dan odgovara na pitanje kako kroz suradnju sa znanstvenim institucijama i kroz EU fondove povećati vlastitu konkurentnost i ostvariti rast.

Događaj je organiziran unutar dvije tematske cjeline, i to:

  1. Programi financiranja suradnje gospodarstva i znanstvenih ustanova i institucija (10:00 –14:30)

Unutar ove tematske cjeline, prezentirat će se aktualni natječaji Ministarstva gospodarstva, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Agencije HAMAG-BICRO. Iz prve ruke moći ćete čuti iskustva tvrtki s kojima je ostvarena suradnja, te rezultate koji su postignuti kroz strukturne projekte usmjerene na jačanje kapaciteta za istraživanje i razvoj.

Cilj ove tematske cjeline je predstaviti aktualne natječaje, uspješne modele suradnje i ukupna dostupna sredstva, te jasno pokazati koje ih prilike čekaju i koje koristi tvrtke imaju od suradnje sa znanstvenim institucijama.

  1. Patenti na softver (Izumi kod kojih su implementirana računala) – radionica o intelektualnom vlasništvu kroz primjere iz prakse
    (14:30 – 16:30)

Ova tematska cjelina obrađuje problematiku zaštite programskog koda, odnosno softvera koju vodi europski patentni zastupnik Željko Bihar (Admoveo d.o.o.). Kroz dvosatni program sudionici će upoznati načine pretraživanja patentnih baza, modele zaštite softvera i intelektualnog vlasništva, te će kroz primjere iz prakse saznati što se sve može zaštititi i na koji način se štite novi ili inovativni proizvodi. Također, doznat će kakva je praksa zastupljena kod komercijalizacije intelektualnog vlasništva; koje ideje se isplati štititi, a koje ne. Osim odgovora na ova pitanja, moći ćete postaviti i vlastita s obzirom da je dobar dio radionice ostavljen za otvorenu diskusiju i pitanja iz publike.

Pozadina priče su strukturni EU projekti koje trenutno FESB provodi u suradnji s gospodarstvom, ali cilj samog događanja je najava rada Ureda za suradnju s gospodarstvom i EU fondove, osnovanog pri FESB-u. Na samom događaju će se predstaviti modeli suradnje gospodarstva i FESB-a, odnosno što sve FESB može napraviti za gospodarstvo. Također, bit će predstavljeno kako se FESB zajedno sa manjim, srednjim, ali i velikim tvrtkama može prijavljivati na EU fondove i na taj način osigurati značajna sredstva kako za Fakultet, tako i za samog gospodarstvenika. Obzirom na 850 milijuna eura iz EU fondova namijenjenih za suradnju gospodarstva i znanstvenih institucija, FESB ovim putem želi potaknuti poduzetnike/gospodarstvenike da se aktivnije uključe u korištenje EU fondova u suradnji s Fakultetom.

Program možete pogledati klikom ovdje.

Podijeli

Druge novosti

pOŠALJI PORUKU

Kontakt
Scroll to Top
Malcare WordPress Security