Search
Close this search box.

Pojašnjenje propisa o gospodarenju otpadnim tekstilom i otpadnom obućom

Slijedom brojnih upita naših obrtnika u svezi pojašnjenja Pravilnika o gospodarenju otpadnim tekstilom i otpadnom obućom i drugih propisa iz tog područja, kontaktirali smo Antonia Lozančića, voditelja Službe zaštite na radu i zaštite od požara Kontrol biro-a, s kojim Udruženje obrtnika Split ima sklopljen Ugovor o poslovnoj suradnji temeljem kojeg smo, podsjećamo, osigurali obrtnicima niz pogodnosti u svezi zadovoljavanja obveza koje proizlaze iz propisa o zaštiti na radu i zaštiti od požara, a koje im mogu donijeti znatne uštede.

1. U članku 5. gore navedenog Pravilnika navedeno je da je prodavatelj dužan na vidljivom mjestu u svojem prodajnom prostoru ili neposrednoj blizini istog pod njegovim nadzorom osigurati spremnike za sakupljanje otpadnog tekstila i/ili otpadne obuće (za prodavatelje s prodajnim površinama većim od 400 m2). Kakvi moraju biti ti spremnici, odnosno postoji li specifikacija za iste?

Ne postoje posebne specifikacije za spremnike, samo moraju biti označeni sa ključnim brojem i opisom otpada.

2. Sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, povjerenika za otpad dužna je imati pravna osoba koja zapošljava preko 50 radnika. Znači li to da obrtniku ne treba takav povjerenik (budući da obrtnik nije pravna osoba), neovisno o broju zaposlenika?

Prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, poglavlje IV. Nadležnosti i obveze u gospodarenju otpadom, članak 46., povjerenik za otpad je osoba koju moraju imenovati pravni subjekti s 50 i više zaposlenih (tvrtke, javna poduzeća, jedinice lokalne samouprave, zdravstvene ustanove, obrazovne ustanove i dr.), a u svojoj djelatnosti proizvode otpad.

3. Mora li proizvođač tekstila/obuće sklopiti kakav ugovor s ovlaštenim sakupljačem/oporabiteljem?

Proizvođači otpada moraju imati sklopljen ugovor sa svim skupljačima otpada koji im ga odvoze.

4. Mogu li sakupljač i oporabitelj biti ista osoba?

Sakupljač i oporabitelj mogu biti ista osoba.

PREZENTACIJA KONTROLBIRO sd

5. Postoji li očevidnik o ovlaštenim sakupljačima i oporabiteljima na našem području (Split, Solin, Šolta, Podstrana)? Ako postoji, možete li nam poslati nazive istih, ili nas uputiti na odgovarajuću web stranicu, link?

Predmetnom registru može se pristupiti putem ovog linka.

6. Može li sam proizvođač tekstila/obuće – obrtnik također biti i sakupljač/oporabitelj tekstila/obuće, nakon pribavljanja odgovarajuće dozvole propisane Zakonom o održivom gospodarenju otpadom?

Može, ako dobije ovlaštenje od nadležnog Ministarstva.

Za sva daljnja pojašnjenja, kao i druga pitanja u svezi obveza koje moraju ispunjavati sukladno propisima o zaštiti na radu i zaštiti od požara, za besplatni savjet naši se članovi mogu obratiti u Kontrol biro putem brojeva mobitela 091 212 3777 i 095 777 8777, i to 24 sata dnevno, uključujući i vikende, što je posebice bitno za slučaj ako se dogodi ozljeda na radu i sl.

Podijeli

Druge novosti

pOŠALJI PORUKU

Kontakt
Scroll to Top
Malcare WordPress Security