Search
Close this search box.

Podsjetnik na obveze označavanja ambalaže i odvajanja otpadne ambalaže

Podsjećamo na obveze označavanja ambalaže i otpadne ambalaže sukladno Pravilniku o ambalaži i otpadnoj ambalaži od 20. kolovoza 2015. godine, (NN 88/15).

Naime, proizvođači/uvoznici/unosnici dužni su označiti ambalažu proizvoda kojeg stavljaju na tržište na području RH sukladno Prilogu VI. Pravilnika, te za pića Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dostavljati GTIN proizvoda, kao i podatke o proizvođaču, proizvodu i ambalaži proizvoda sukladno Prilogu XII. cit. Pravilnika i to za ona stavljena na tržište nakon stupanja na snagu kao i ona stavljena na tržište prije stupanja na snagu Pravilnika.

Napomena: primjerak ambalaže za pića za provjeru usklađenosti šalje se u Fond samo ukoliko je označavanje na ambalaži usklađeno sa novim važećim Pravilnikom o ambalaži i otpadnoj ambalaži (nn 88/15) (PRILOG VI. Pravilnika). Također, napominjemo da proizvodi koji su postojali na tržištu prije stupanja na snagu (20.kolovoza.2015.) Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži (nn 88/15) kao i oni koji su naručeni ili skladišteni prije stupanja na snagu cit. Pravilnika, a stavljeni na tržište nakon stupanja na snagu cit. Pravilnika trebaju uskladiti označavanje ambalaže sa cit. Pravilnikom do 01.rujna.2016. godine (tzk. stari proizvodi). Za tzk. stare proizvode rok za dostavu Priloga XII. cit. Pravilnika je 20. veljače 2016. godine. Nadalje, molim Vas da prilikom slanja Priloga XII. za tzk. stare proizvode rukom napišite na Prilog XII da li je proizvod u sustavu povratne naknade ili nije. Kad za tzk. stare proizvode uskladite označavanje tada će te uz novi Prilog XII poslati i primjerak ambalaže Fondu radi provjere usklađenosti označavanja sa zahtjevima iz cit. Pravilnika.

Slijedom navedenog, a u svrhu poštivanja navedenih propisanih obveza, podatke i uzorke ambalaže od pića dostavite na e-mail adresu: prijava.ambalaze@fzoeu.hr ili poštom na adresu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Radnička 80, 10000 Zagreb, n/p Žarko Dukić.

Pravilnikom je nadalje propisano da pravna osoba ili fizička osoba – obrtnik koja je u posjedu otpadne ambalaže obvezna je otpadnu ambalažu po vrsti materijala odvajati od miješanog komunalnog otpada i od ostalih vrsta otpada i bez naknade predavati sakupljaču.

Pravilnikom je definirano da je Sakupljač je sakupljač otpadne ambalaže koji je pravna ili fizička osoba – obrtnik koja sukladno Zakonu ima dozvolu za obavljanje djelatnosti sakupljanja otpadne ambalaže i ima sklopljen ugovor s Fondom (u tekstu Fond je: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost) o obavljanju usluge sakupljanja otpadne ambalaže.

Slijedom navedenog razvidno je da je svaka pravna osoba ili fizička osoba-obrtnik koja je u posjedu otpadne ambalaže obavezna istu odvajati po vrsti materijala od miješanog komunalnog otpada i od ostalih vrsta otpada i bez naknade predavati sakupljaču koji ima sklopljen ugovor s Fondom, a kako bi ispravno primjenila cit. odredbe predmetnog Pravilnika.

S tim u vezi, a ukoliko do sada niste postupili sukladno citiranim odredbama predmetnog Pravilnika, iz HOK-a skreću pažnju na propisane odredbe te vas upućujemo na popis sakupljača koji imaju ugovor s Fondom, a koji se nalazi na njihovim mrežnim stranicama.
Datum objave: 22.03.2016.

 

Podijeli

Druge novosti

pOŠALJI PORUKU

Kontakt
Scroll to Top
Malcare WordPress Security