Za treći po redu Europski kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva INTERSLAST 2014., koji će se održati 1. i 2. listopada u Termama Tuhelj prijavilo se već 150 stručnjaka slastičarstva i slastičara iz 9 zemalja, a rok za prijavu traje do 15. rujna 2014.
Cilj INTERSLAST-a je intenzivirati stručno educiranje i informiranje slastičarske branše, te još bolje povezati ovu grupaciju kroz ovaj već tradicionalni događaj u regionalnoj slastičarskoj branši.
INTERSLAST se sastoji od kongresnog, natjecateljskog i promotivnog dijela u kojem značajno mjesto zauzimaju radionice i prezentacija domaćih kolača u dijelu manifestacije naziva “Folkslast”.
Želja je organizatora da se intenzivira zaštita izvornosti i zemljopisnog podrijetla hrvatskih slastica, pa će u tom smislu biti priređeno nekoliko radionica tradicionalnih kolača Hrvatskog Zagorja, Međimurja i Istre.
Posebnu zanimljivost predstavljat će slastičarski kup INTERSLAST KUP 2014. u u kojem će se posebno natjecati juniorske ekipe slastičara do 23 godine i seniorske ekipe.
Očekuje se 30 slastičarskih ekipa koje će pripremiti slastice na zadanu temu: Boje jeseni.
Rad vrhunskih slastičara valorizirat će stručni žiri, članovi Sekcije ocjenjivačkog suda Hrvatskog kuharskog saveza, a najbolji dobivaju prestižna priznanja.
Prvonagrađeni u juniorskoj konkurenciji ići će na svjetsko natjecanje na sajam SIGEP u Riminiju u Italiji.
Ovogodišnji INTERSLAST po prvi puta će ugostiti inozemne stručnjake, voditelje radionica iz Italije, Turske, Slovenije, Tunisa, Njemačke, Gruzije, Austrije, Češke i Hrvatske.
Glavna tema kongresa su „Novi trendovi u slastičarstvu”, a visoki pokrovitelj ove manifestacije je Krapinsko – zagorska županija.