Search
Close this search box.

GASTROADVENT u Splitu

Gastroadvent Split, manifestacija koja se već tradicionalno održava u Splitu u vrijeme adventa, održana je i ove godine.

Gastroadvent je projekt iza kojeg stoji Olja Martinić, splitska dijetetičarka i nutricionistkinja, a podržali su ga i Turistička zajednica Grada Splita te Grad Split. Osmišljen je kao niz događanja tijekom razdoblja adventa, a ima za cilj obogatiti razdoblje izvan naše klasične turističke sezone, prezentirati proizvode autentične za ovo podneblje, upoznavanje s adventsko božićnom gastronomijom drugih, a sve uz promociju obrtništva.

Gastroadvent 2014. zamišljen je na način da se svake adventske nedjelje u nekome od splitskih ugostiteljskih objekata ili u nekom prostoru po odabiru Organizacijskog odbora svečano zapali po jedna svjećica na adventskome vijencu, nakon čega se predstavljaju tradicionalna hrana i adventska jela Splita i okolice, ali i gradova odnosno država–partnera.

Za paljenje prve adventske svijeće na svoj peti rođendan, odabran je obiteljski ambijent novootvorenog Hotela Splitu u Podstrani, jednog od malobrojnih hotela otvorenih u formi obrta. Prvu adventsku svijeću na vijencu kojeg su od grana i ploda smokve načinili Snježana Matić Lasić i učenici Obrtne tehničke škole u Splitu (u suradnji s nastavnicom Gordanom Zvjerković), zapalile su novinarke Slavica Vuković, Tina Jokić i Tanja Šimundić Bendić.

Paljenju svijeće i druženju, osim predsjednice TZ Split Alijane Vukšić, te Ele Žižić, koja je kao predstavnica Grada Splita otvorila manifestaciju, nazočio je i veleposlanik švicarske konfederacije, Njegova Ekscelencija Stefan Estermann te počasna konzulica švicarske konfederacije Elisabeth Tomić, inače supruga Mladena Tomića, vlasnika hotela “Split”. Isti su prisutne goste pozdravili prigodnim riječima, a Stefan Estermann posebice je istaknuo svoju zatečenost ljepotom grada Splita, u kojem boravi po prvi put.

Nakon paljenja svijeće uslijedila je degustacija švicarskih specijaliteta i to posebice kolačića, sira, čokolade te krem juhe od ječma.

Ovaj put je kao tradicionalna mediteranska namirnica iznimne nutritivne vrijednosti prezentirana smokva, koju je Olja Martinić predstavila kao „med u voćnom obliku“, pritom pozvavši građane da se pridruže projektu, što mogu učiniti lajkanjem putem Facebooka, te slikavanjem uz vijenac koji će biti postavljen na ulazu u Dioklecijanove podrume. Fotografije zalijepite na zid Facebooka, a najuspjelije bit će nagrađene adventskim ručkom za dvoje.

Niz splitskih restorana također se priključilo akciji, pa će za vrijeme Adventa nuditi posebne menije s pristupačnim cijenama.

Fotogaleriju autora Vilima Bujevića pogledajte ovdje.

 

Podijeli

Druge novosti

pOŠALJI PORUKU

Kontakt
Scroll to Top
Malcare WordPress Security