Search
Close this search box.

Gastronomsko obilje Zagore u Trilju!

U Trilju su se u srijedu okupili najbolji majstori kuhinje iz sedam gradova i općina na slivu Cetine (Vrlika, Omiš, Sinj, Zadvarje, Trilj, Šestanovac i Dugi rat), kako bi javnosti predstavili dio gastro-baštine Cetinskog kraja kojom će ubuduće častiti i ugošćavati turiste, putnike i namjernike ovog kraja bogatog prirodnim, kulturnim i povijesnim atrakcijama zaleđa ovog dijela Splitsko-dalmatinske županije

Jer, upravo ovaj dio županije proteklih je godina dobio novih 500 kilometara pješačkih, biciklističkih, planinarskih i konjičkih staza za posjetitelje koje prate tok rijeke Cetine.
Sve to napravljeno je u sklopu projekta Medpaths, europskog IPA projekta kojega vodi u suradnji sa talijanskim partnerima Regionalna razvojna agencija Splitsko-dalmatinske županije (RERA) i jedinice lokalne samouprave, pa je okupljanje u Trilju u samoj završnici tog projekta “teškog” u cijelosti oko dva milijuna eura, bila prilika za dodatnu promociju autohtonih jela kao nezaobilaznog dijela turističke ponude.
Naime, nakon predstavljanja ovog projekta u Providurovom stanu na Kliškoj tvrđavi, te provedenih sedam promotivnih kuharskih radionica, projekt je u srijedu dočekao i svoju završnu fazu. Tijekom provedbe radionica i ovih degustacija, projekt se dodatno približio stanovnicima, zgodnim odabirom i spominjanjem kulturno povijesnih, gastronomskih i prirodnih detalja na lokalitetima na trasi svake od staza.
Sedam gradova i mjesta koja se nalaze u slivu rijeke Cetine, bili su domaćini po jedne od radionica na kojima se uz pomoć jednog od priznatih šefova kuhinje s ovog područja spremali tipična jela tog podneblja. Sama događanja osmišljena su u svrhu promocije projekta, a pripremani su: janjeća đigerica na kiselo, tripice (sa suhim mesom), vrlički uštipak, sinjski arambašići, žabe na brudet, hobotnica ispod peke, te poljička kaštradina sa raštikom.
U gastronomskom dijelu projekta, naime, proteklih su mjeseci u sedam mjesta uz Cetinu održavane radionice i natjecanja u pripremanju originalnih jela, a najbolji iz tih nadmetanja, u Trilju su se predstavili javnosti svojim specijalitetima.

Odabrali su ih vrsni poznavatelji gastronomije Zlatko Gall i Stephan Macchi, koji su predstavili svako od jela, naglasivši kako prirodni ambijent u kojemu se pripravljaju, posebnost načina kuhanja i začinskog bilja daju tim jelima originalnost i ukus kakav se drugdje ne može naći.

– Počeli smo sa zaštitom i revitalizacijom područja uz Cetinu, a cilj nam je na isti način razviti i ostali dio Zagore te je ovo jedan od načina kako ponuditi proizvode i usluge te predstaviti kulturna bogatstva ovoga kraja – kazao je direktor RERA-e Srećko Radnić, koji se pokazao kao vrstan domaćin svih sedam kulinarskih radionica, te velikog finala u Trilju.

Treba istaknuti i kako je u sklopu projekta, u suradnji s HGSS-om, izrađeno i označeno 30 staza uz Cetinu, a u posebnoj pratećoj brošuri gostima će biti predstavljena prirodna, kulturna i gastro-baština na mjestima kojima staze prolaze, kao i ugostiteljski objekti koji nude specijalitete, a cijeli projekt će nakon pet godina biti okončan u prosincu ove godine.
S obzirom da zaobalje Dalmacije obiluje mjestima bogatog prirodnog, kulturnog i enogastro nasljeđa ovim projektom se želi osmisliti i uspostaviti metodologija očuvanja i unapređenja, te njegove bolje prepoznatljivosti. Projekt koji zaslužuje svaku pohvalu.

Autor: Joško Dadić (tekst), Maksim Bašić (foto)
Izvor: DalmacijaNews

 

Podijeli

Druge novosti

pOŠALJI PORUKU

Kontakt
Scroll to Top
Malcare WordPress Security