Search
Close this search box.

Inicijativa HOK-a za izmjene zakona za pomoć obrtnicima na poplavljenim područjima

Odbor za gospodarstvo Hrvatskog sabora prihvatio je na jučerašnjoj sjednici inicijativu Hrvatske obrtničke komore da se, uslijed katastrofalne poplave koja je zadesila velika područja Hrvatske, donese prijedlog zakona kojim bi se regulirale olakšice za stradale obrtnike.

„U ovim okolnostima, kao interesna organizacija obrtnika, imamo dužnost misliti i na probleme i potrebe obrtnika koji su zbog obilnih poplava onemogućeni u obavljanju svoje djelatnosti, a to znači i stvaranja prihoda.  Problem koji se ispriječio obrtnicima i cijelom malom gospodarstvu zbog napuštanja svojih radionica i to naglo, bez ikakvih dokumenata, tiče se njihovih obveza u pogledu poštivanja različitih administrativnih postupaka i osobito propisanih rokova.“, istaknuo je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec, imenovani član Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora.

Ranogajec je predložio da se posebnim zakonom suspendiraju takvi administrativni postupci i rokovi kao što su npr. prijave obveza Poreznoj upravi, radnika na mirovinsko i zdravstveno osiguranje i sve tome slično. Posebice je važno da poplava i nemogućnost ispunjavanja obveza u roku, kasnije ne dovedu do kažnjavanja zbog prekršaja. Tim zakonom predvidjela bi se iznimka koja bi omogućila obrtnicima, koji privremeno obustave poslovanje, da ih se oslobodi plaćanja obveznih doprinosa za to razdoblje privremene obustave. Naime, kao fizičke osobe osigurane temeljem obrta kao osnovne djelatnosti, obrtnici i tijekom privremene obustave poslovanja ostaju obrtnici sa svim obvezama bez obzira na razlog obustave, osim u slučaju bolovanja ili rodiljnog dopusta kada su doprinosa oslobođeni.

Ovakav izuzetak može se učinkovito propisati samo zakonom, jer se time obustavlja primjena odredbi drugih zakona, koji državna tijela obvezuju na poštivanje rokova. Postoji i mogućnost da Vlada uredbom nešto takvo uređuje, ali uredbe sa zakonskom snagom ima ograničenja jer ju Vlada može donijeti samo izvan sjednice Hrvatskog sabora te ne može imati povratno djelovanje.

„Zato za zakon predlažem još jedan izuzetak, a to je djelovanje unatrag, što je Ustavom omogućeno kao izuzetak iz posebno opravdanih razloga, a procjenjujem da ove poplave to svakako jesu. Djelovanje unatrag predlažem počevši od 12. svibnja 2014. godine. Za odredbe o neizricanju kazni za propuste takve vrste nije potrebno djelovanje unatrag, jer će takvi postupci tek biti pokrenuti.“, naglasio je Ranogajec.

Hrvatska obrtnička komora vjeruje kako će Vlada RH na današnjoj sjednici usvojiti mjere koje bi olakšale oporavak obrtništva i cjelokupnog gospodarstva na stradalim područjima.

U akciju solidarnosti za stanovnike stradale od poplava, uključila se i Hrvatska obrtnička komora, prikupljanjem financijske pomoći na razini cijelog komorskog sustava – od udruženja obrtnika i područnih obrtničkih komora te od obrtnika i zaposlenika, a prikupljena sredstva uplaćivat će se Hrvatskom Crvenom križu.

(Izvor: HOK)

Podijeli

Druge novosti

pOŠALJI PORUKU

Kontakt
Scroll to Top
Malcare WordPress Security