Search
Close this search box.

Inspekcijski nadzori – legalnost korištenja računalnog softvera

Prema našim informacijama s terena, kod obrtnika se javio problem vezano za nadzor Carinske uprave u području posjedovanja licenci za softvere koje obrtnici imaju instalirane na svojim računalima.

Naime, uz niz softvera (plaćenih) na računalima se pronalaze i softveri za koje pojedinci nemaju odgovarajuću licencu za korištenje.

Sukladno zahtjevima Zakona o zaštiti autorskih prava i legalnosti korištenja bilo kojeg softvera, korištenje je moguće isključivo prema uvjetima vlasnika određenog softvera.

Međutim, postoje softveri koji se praktično dobivaju s kupnjom računala i osnovnog (plaćenog) softvera ili programi koji se instaliraju u namjeri da ih se isproba predviđeni period besplatnog korištenja (WinRar, WinZip, razni antivirusni programi, konverteri PDF formata, TeamViewer i dr.).
Nakon dopuštenog perioda legalnog korištenja, neki od ovakvih programa postaju nefunkcionalni, ali dio je i dalje upotrebljiv.

Često takve programe pojedinac s osnovnim informatičkim znanjima ne može deinstalirati jer su namjerno instalirani tako da je kompliciran postupak deinstalacije i da vas navedu na kupnju. Korisnici nakon neuspjelog deinstaliranja ostavljaju ovakve programe na računalu te bez da ih uopće i koriste, zapravo rade prekršaj. Primjeri ovakvih programa su WinRar, AVG, McAfee i dr.

Naši članovi, obrtnici, novčano su kažnjeni zbog posjedovanja nekog od navedenih programa, a kako smo naveli, neki od njih se ne mogu jednostavno deinstalirati, pojedinci nisu niti bili svjesni da na računalu imaju ovakav program ili jednostavno nisu niti koristili ove programe.

Zbog navedenog, tražili smo sugestiju od Carinske uprave, popis o kojim se softverima najčešće radi i uputili zamolbu za edukativno djelovanje u prvoj provjeri.

U svakom slučaju, bilo bi dobro da sami provjerite ili u suradnji s vašim informatičarem imate li na računalu neki od niže navedenih softvera (ali i šire), koje se prema podacima Carinske uprave najčešće nalazi kao nelegalno instalirane na računalima.

Popis najčešće nađenih nelegalnih softvera :

• Microsoft Office razne izvedbe
• WinRAR razne izvedbe
• AVG antivirusni program razne izvedbe
• Adobe Acrobat razne izvedbe
• Microsoft Windows razne izvedbe
• CCleaner
• Eset NOD 32 antivirusni program
• Winzip razne izvedbe
• AutoCAD program za crtanje
• Nero program za snimanje CD/DVD
• CorelDRAW razne izvedbe

Najveći broj nepravilnosti odnosi se na operativne sustave Microsoft Windows (razne izvedbe) za koje korisnici nisu imali odgovarajuću dokumentaciju da su isti legalni odnosno da posjeduju odgovarajuću licencu (račun o kupnji) za iste.

(Tekst i foto: HOK)

Datum objave: 28.12.2016.g.

Podijeli

Druge novosti

pOŠALJI PORUKU

Kontakt
Scroll to Top
Malcare WordPress Security