Search
Close this search box.

Kako postupati u vrijeme odgode primjene granica štetnih tvari na sušenom mesu

U Zagrebu će se dana 11. rujna 2014. u prostorijama HOK-a, Ilica 49, u 9 sati, održati sastanak na kojem će predstavnici Ministarstva zdravlja dati upute kako postupati iduće tri godine, dok traje odgoda primjene određenih granica štetnih tvari na sušenim mesnim proizvodima.

Primjerice, ako se u Slavoniji suši slanina na tradicionalni način, ali takvim postupkom prelazi dopuštene granice štetnih tvari, potrebno je kroz ove tri godine pratiti udjel štetnih tvari i dokumentirati da se udjel  štetnih tvari ne može smanjiti. U tom slučaju, postoji mogućnost da se za takav proizvod generalno dopusti i veća količina štetnih tvari. Svakako je nužno pratiti udjel štetnih tvari i obrazložiti nemogućnost postizanja traženih vrijednosti iz Uredbe.

Podsjetimo, dana 1. srpnja 2014. godine na odboru SCOFCA-e za toksikološku sigurnost izglasana je odgoda primjene novih MDK vrijednosti za tradicionalne dimljene proizvode za države koje su zatražila i dobile odgodu primjene, a među kojima je i Hrvatska. Hrvatska je ovu odgodu dobila na osnovu monitoringa prema kojem 11% uzoraka ne bi zadovoljavalo nove MDK vrijednosti. Odgoda je dobivena na 3 godine i obuhvaća samo lokalno tržište ( znači tržište Republike Hrvatske) i ako npr. naš proizvođač želi takav tradicionalni proizvod staviti na tržište Slovenije, isto neće biti moguće.

Prijava za sudjelovanje na sastanku može se poslati na e-mail: ivica.stambuk@hok.hr ili faks 01 4846610 do 10.rujna 2014. do 14 sati, uz tekst prijave kako slijedi:

” Prijavljujem se za sudjelovanje na sastanku 11.9.2014., Suhomesnati proizvodi-štetne tvari, ime, prezime, adresa, mob.”

Scroll to Top
Malcare WordPress Security