Search
Close this search box.

Obrtnici i političari zajedno za spas splitskog gospodarstva

Potrebno je ukinuti plaćanje parkirališta za vrijeme kupovine u centru grada ili smanjiti cijene parkinga, smanjiti parafiskalne namete od strane Grada, poput spomeničke rente, taksi na firmu ili reklamu, a sve s ciljem pomoći opstanka  obrtnika i poduzetnika, ali i vraćanja Splićana u centar grada.

Navedeni prijedlozi su samo neke od ideja obrtnika iznesenih na sastanku u Banovini predstavnicima Klubova svih opcija u gradskom parlamentu.

Osim predsjednice Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije Marije Crmarić, na sastanku su bile i predsjednica Hrvatske gospodarske komore Splitsko-dalmatinske županije Jadranka Radovanić i direktorica Hrvatske udruge poslodavaca Split Vesna Ivić Šimetin, a sastanku su prisustvovali i potpredsjednica Udruženja obrtnika Split Elida Marković te član Upravnog odbora Lovre Ćatipović.

Gotovo frapantno zvuči podatak da u Hrvatskoj, prema riječima Radovanić, radi preko 33 tisuće firme bez ijednog zaposlenog, a u Splitu preko tri tisuće takvih tvrtki. Za to je odgovoran, kaže, sustav koji je to dozvolio.

–  Ja kažem da ako je poduzetnik nešto napravio, da nije on kriv nego sustav koji je to dozvolio. Prema tome, uvijek počinjemo od sustava. Da su se o njemu pobrinuli, onda bi u našem gradu bilo tri tisuće zaposlenih više, jer ima upravo toliko firmi koje nemaju niti jednog zaposlenog. Samo ne znam tko radi… Imaju promet, dobit i koliko god to neki opravdaju, ja koja se bavim financijama 40 godina smatram da je to propast i špekulativni način rada. Ako se tako govori i radi, nema napretka. To se treba urediti – poručila je čelnica Županijske komore.

Drugi dio sustava koji treba urediti je, napomenula je, razgraničiti ingerencije Grada i Županije, a pogotovo nadležnosti kod investiranja.

Šimetin je u ime HUP-a naglasila značaj izmjena Generalnog urbanističkog plana, kao i da će HUP i dalje aktivno sudjelovati na ovim sastancima s konstruktivnim prijedlozima prikupljenih od članova.

Predsjednik splitskog Gradskog vijeća Boris Ćurković, podsjetimo, inicirao je i sazvao  zajednički sastanak Međustranačkog vijeća Gradskog vijeća i predstavnika Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske obrtničke komore na temu ” Mogućnosti i djelovanje Gradskog vijeća Splita spram potreba poduzetnika u  Splitu“.

Cilj zajedničke sjednice je, rečeno je, upoznavanje Gradskog vijeća s problematikom poduzetništva u Splitu  radi donošenja odgovarajućih odluka.

– Današnji sastanak je po meni bio vrlo plodan, ostvarili smo prvu komunikaciju i nastavljamo dalje. Već za sljedeći sastanak ove vrste zaključak je da se što bolje pripreme prijedlozi. Gradsko vijeće će i dalje inzistirati na ovakvim sastancima da potaknemo poduzetništvo i dovedemo grad na razinu blagostanja koju zaslužuje – kazao je Ćurković.

Svi su sudionici pohvalili ovu inicijativu, počevši od Crmarić koja je podsjetila da u Splitsko-dalmatinskoj županiji ima 9,5 tisuća obrtnika, a preko 3500 u Splitu.

– Krajnje je vrijeme za pomoć obrtnicima s obzirom da svi znamo da je u Splitu trend gašenja obrta zbog poteškoća u poslovanju. Iskristalizirali su se mnogi problemi koji nas tište – navela je.

Spomenimo i da će za sljedeći sastanak iznijeti sve prijedloge u pisanoj formi. Već se zna da će osim parkinga i smanjenje nameta, ili kako je rekla, puno malih uplatnica koje obrtnicima i poduzetnicima otežavaju rad, biti i prijedlog da se eventualno početnicima obrtnicima omogući jedan period bez nameta.

Isto tako da se za pojedine obrtnike koji se bave “djelatnostima u izumiranju” smanje cijene najamnine ako je prostor u nadležnosti splitske gradske uprave.

Šimetin je na koncu podvukla značaj inicijative Ćurkovića, prvog sastanka ovakve vrste, kako je rekla, nakon više od 15 godina.

– Nismo znali za međustranačko tijelo i pohvaljujemo činjenicu što su političke stranke shvatile da je dobrobit grada najvažniji i da je napravljeno interstranačko tijelo koje može surađivati – zaključila je.

(Izvor: Dalmacija News)

 

Podijeli

Druge novosti

pOŠALJI PORUKU

Kontakt
Scroll to Top
Malcare WordPress Security