Search
Close this search box.

Od 6. lipnja 2016. počinje primjena SEPA pravila u RH!

SEPA (eng. Single Euro Payments Area) je područje u kojemu platitelji mogu zadavati i primati plaćanja u eurima, prema istim osnovnim uvjetima, pravima i obvezama, bez obzira na to gdje se nalaze.

Odnosi se na tehničke standarde i pravila izvršavanja platnih transakcija u eurima, ali se SEPA pravila, uvažavajući sve specifičnosti karakteristične za nacionalni platni promet, primjenjuju i na platne transakcije u kunama od 6. 6. 2016. Za kreditne transfere, odnosno od 1. 2. 2017. za izravna terećenja.

Istovremenom primjenom SEPA standarda na plaćanja u svim valutama, stvoreni su tehnički preduvjeti za jednostavnije buduće uvođenje eura te postignute uštede u prilagodbi cjelokupne financijske infrastrukture.

U ponedjeljak, 6. lipnja 2016. počinje izvršenje SEPA platnih transakcija u Republici Hrvatskoj:

Kako se dalje navodi na službenim stranicama HOK-a, nacionalni klirinški sustav (NKS), platni sustav za obračun platnih transakcija u kunama, počinje s obračunom platnih transakcija u novom formatu – ISO 20022 XML, prema Pravilima HRK SCT sheme.

S radom započinje EuroNKS – platni sustav za obračun platnih transakcija u eurima koje će se provoditi u istom ISO 20022 XML formatu – prema pravilima eurske SCT SEPA sheme za kreditne transfere.

Klijenti – poslovni subjekti koji su naloge podnosili putem tekstualne datoteke zbrojnog naloga za elektronička plaćanja (HUB zbrojni nalog), počet će zadavati naloge za plaćanje u novom formatu: SEPA XML poruka pain.001.

Više informacija možete pronaći na www.sepa.hr.

SEPA-letak-020316.pdf

 

Podijeli

Druge novosti

pOŠALJI PORUKU

Kontakt
Scroll to Top
Malcare WordPress Security