Search
Close this search box.

Omogućeno otvaranje obrta preko Interneta

Ministarstvo poduzetništva i obrta pokrenulo je u srijedu, 23. rujna, elektroničku uslugu e-Obrt, kojom će se, po prvi puta u Hrvatskoj, obrt moći registrirati putem Interneta. Ova usluga dostupna je putem sustava e-Građani, kroz koji sadašnji ili budući obrtnici mogu podnijeti prijavu za osnivanje obrta, ili upisati statusne promjene bez odlaska u nadležna registarska tijela.„Na ovaj smo način našim obrtnicima, sadašnjim i budućim, htjeli pojednostaviti proceduru osnivanja obrta i ubrzati komunikaciju između građana i tijela javne uprave. Sada više ne moraju dolaziti u urede državne uprave, već upis i sve promjene vezane uz svoj obrt mogu obaviti iz svoje fotelje, što je i jednostavnije i štedi im vrijeme“, poručio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras prilikom predstavljanja aplikacije.Kako se dalje navodi na službenim stranicama Ministarstva poduzetništva i obrta, za prijavu u e-Obrt potrebno se prijaviti u  sustav e-Građani. Za prijavu je potrebno posjedovati vjerodajnicu koja se može zatražiti u Financijskoj agenciji (FINA) te putem nje kreirati Osobni korisnički pretinac. Nakon uspješne prijave u Osobni korisnički pretinac moguće je pokrenuti proces registracije novog obrta.
Za dobivanje službenih dokumenata također neće biti potrebno odlaziti u nadležna registarska tijela, već će obrtnik svoju obrtnicu, rješenje o otvaranju obrta i izvadak iz Obrtnog registra dobiti putem svog osobnog korisničkog pretinca koji će kreirati.„Obrtnike smo već rasteretili troška plaćanja obrtnice koji je iznosio 200 kuna, a uskoro obrtnici neće imati ni trošak plaćanja pristojbe jer će, prema novom Zakonu o upravnim pristojbama, svaki zahtjev podnesen elektroničkim putem biti oslobođen svih pristojbi. Znači da će otvaranje obrta biti potpuno besplatno“, poručio je Maras.Ministar Maras podsjetio je i na druge mjere i pogodnosti koje su obrtnicima omogućene posljednjih nekoliko godina s ciljem smanjenja poreznog i neporeznog pritiska.

„Jedna od prvih naših mjera bila je podizanje praga za ulazak u sustav PDV-a s 85.000 kuna na 230.000 kuna, čime smo ulaska u sustav PDV-a oslobodili više od 40 tisuća poduzetnika. Poduzetnicima i obrtnicima smanjili komorske doprinose i parafiskalne namete, od kojih je najznačajnije smanjenje članarine u Hrvatskoj obrtničkoj komori, a jedna od značajnijih mjera svakako je bila mogućnost obrtnicima i poduzetnicima da PDV plaćaju tek nakon naplate računa“, napomenuo je Maras.

Prilikom predstavljanja e-Obrta, u Muzeju za umjetnost i obrt dodijeljena su i Odluke o sufinanciranju troškova polaganja majstorskog ispita i ispita o stručnoj osposobljenosti.  Ministarstvo poduzetništva i obrta, naime  u 80-postotnom iznosu sufinancira troškove polaganja i pripreme majstorskog ispita, za što je kroz program Poduzetnički impuls u 2015. godini predviđeno dva milijuna kuna. Polaganje majstorskog ispita preduvjet je za otvaranje vezanog obrta.

Proces otvaranja e-Obrta možete pogledati na ovom linku.

Podijeli

Druge novosti

pOŠALJI PORUKU

Kontakt
Scroll to Top
Malcare WordPress Security