Search
Close this search box.

Otvoren Međunarodni obrtnički sajam u Münchenu

-Svaka sajamska manifestacija, posebice jedna od najvećih u Europi posvećena obrtništvu je prioritetna, a ja ću s hrvatskim obrtnicima i poduzetnicima biti na svakoj, ukoliko ću stići. Bit će to potpora politike realnom sektoru – kazao je ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat prilikom obilaska hrvatskih izlagača na Međunarodnom sajmu obrtništva u Münchenu, koji je danas otvoren, a trajat će do 1. ožujka.

Rekao je i kako obrtnici traže od politike da osigura ravnopravnu tržišnu utakmicu za sve, a oni će to onda znati iskoristiti i vidjet će se pozitivni pomaci.  Istaknuo je važnost sustava dualnog obrazovanja te kazao kako treba potaknuti obrtnike da više koriste sredstva iz EU fondova.

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec je kazao kako obrtništvo nije u dobrom stanju, ne samo radi krize, već i radi zakonodavnog okvira koji im nije bio sklon. Istaknuo je važnost strukovnog obrazovanja, napominjući kako treba poticati učenike da se školuju za obrtnička zanimanja.

-Treba pokrenuti jednu nacionalnu kampanju i reći da dijete koje ide u strukovnu školu nije manje vrijedno od onog koje upiše gimnaziju, kazao je.

2
Ističe i kako o jačanju konkurentnosti ne možemo ni razmišljati ni sanjati bez da imamo radnu snagu i zato je važno cjeloživotno obrazovanje. Smatra i kako država treba pratiti obrtnike na sajmovima kako bi pokazali ono najbolje što imamo.  Za sklapanje poslova na sajmovima, kako je kazao, važni su upornost, dobar proizvod ali i podrška HOK-a.

Među našim izlagačima na IHM-u bili su Zoran Ciglar iz proizvodno uslužnog obrta ZOMA iz Siska, koji se na sajmu predstavlja s PVC stolarijom visoke kvalitete i Dalibor Vedriš iz MGV obrt metalna galanterija Vedriš iz Bjelovara, koji prezentira gromobranski i ovjesni pribor. To im je prvi nastup na sajmu u Münchenu, s namjerom ispitivanja i širenja tržišta i usporedbe s konkurencijom.

4

Štand HOK-a obišao je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec, potpredsjednik Mirza Šabić i glavna tajnica Violeta Jelić, resorni ministar Darko Horvat, generalni konzul RH u Münchenu Petar Uzorinac, saborski zastupnik Žarko Tušek i bivsi predsjednik Obrtničke komore za München i Gornju Bavarsku Heinrich Traublinger.

Potpora obrtnicima u nastupu na sajmovima je bitna, istaknuo je Traublinger, a Bavarska, kao i SR Njemačka to čine u suradnji s komorama. Sufinanciranje sajmova je samo jedan od instrumenata, rekao je, potrebna je cjelovita potpora obrtnistvu od strane drzave, što ovdje imamo – u području obrazovanja mladih, povezivanju s realnim sektorom te podrškom koju vlada daje i prezentira nase gospodarstvo u inozemstvu.

Podijeli

Druge novosti

pOŠALJI PORUKU

Kontakt
Scroll to Top
Malcare WordPress Security