Search
Close this search box.

Pojačani nadzor fiskalizacije tijekom sezone

Porezna uprava objavila je danas (20.lipnja 2016. godine) na svojim internetskim stranicama članak pod naslovom: “Ljeto 2016. – Borba protiv utaje poreza nastavlja se i dalje!“, u kojem se prvenstveno navodi da “siva ekonomija predstavlja velik problem u cijeloj Europi pa i u Republici Hrvatskoj. Stoga Ministarstvo financija, Porezna uprava nastavlja s provođenjem nadzornih aktivnosti iz svoga djelokruga. Prvenstveno se radi o provođenju pojačanih nadzora izdavanja računa kroz sustav fiskalizacije koju provode službenici Porezne uprave u suradnji s Carinskom upravom i drugim državnim tijelima”.

Nadzore će obavljati kontinuirano tijekom cijele ljetne sezone, u sve dane (uključujući i vikende) u vremenu od 0 do 24 sata, kako na Jadranu tako i u unutrašnjosti zemlje. Posebna pozornost u provedbi nadzora, koje provodi Porezna uprava, biti će usmjerena na nadzore u djelatnosti ugostiteljstva, trgovine, iznajmljivanja (smještaja i drugih pokretnina), prijevoza i drugih uslužnih djelatnosti. U koordiniranim akcijama s Carinskom upravom, pratiti će se i nadzirati sva značajnija događanja posebno festivali na kojima se okuplja veliki broj stranih i domaćih posjetitelja.
Nadalje, iz Porezne uprave navode da je Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom stupio na snagu 1. siječnja 2013. godine i vrijeme prilagodbe je odavno prošlo, ali još uvijek određeni broj poreznih obveznika izbjegava evidentiranje prometa i plaćanje poreza na štetu svih građana Republike Hrvatske! Tim svojim postupcima takvi porezni obveznici potiču sivu ekonomiju i nelojalna su konkurencija urednim poreznim obveznicima. Naglašavaju da se sustav nadzora Porezne uprave svakog dana nadograđuje, pruža sve dublji uvid u način poslovanja i navike obveznika, što ovlaštenim inspektorima omogućava sve učinkovitije i preciznije provođenje nadzora.
Osim nadzora fiskalizacije provoditi će se i nadzori naplate kod obveznika koji imaju evidentirane nepodmirene obveze javnih davanja. Poduzimati će se sve mjere sukladno zakonu, naročito prema neizdavateljima računa, odstupanja stanja blagajni u odnosu na evidentirani promet te u slučajevima evidentiranih nepodmirenih dugovanja prema Državnom proračunu.
Kroz svoju objavu, ujedno se zahvaljuju svima koji su se aktivno uključili u suzbijanje sive ekonomije i u tom smislu iskazali veliku potporu Poreznoj upravi, a građane pozivaju da i dalje sudjeluju u suzbijanju utaje poreza, odnosno da nastave prijavljivati nepravilnosti putem besplatnog telefona 0800- 1001, web servisa „Pišite nam“ ili dolaskom u najbližu ispostavu Porezne uprave. Ispravnost računa može se provjeriti na posebnom web servisu na ovom linku.

Podijeli

Druge novosti

pOŠALJI PORUKU

Kontakt
Scroll to Top
Malcare WordPress Security