Search
Close this search box.

Potpisan „Memorandum o razumijevanju o uspostavi partnerstva za naukovanje u RH“

U prostoru Hrvatske obrtničke komore (HOK), 29. siječnja, svečano je potpisan „Memorandum o razumijevanju o uspostavi partnerstva za naukovanje u Republici Hrvatskoj“ kojim je formalizirana uspostava partnerstva za naukovanje između potpisnika: Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Ministarstva turizma, Agencije za strukovno obrazovanje, Hrvatske gospodarske komore te domaćina, Hrvatske obrtničke komore.

Hrvatska obrtnička komora provodi projekt Erasmus + „Uključite se u EP4A: Europska partnerstva za naukovanje“, koji za cilj ima promovirati naukovanje izgradnjom partnerstva između relevantnih dionika u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, a njen predsjednik,  Dragutin Ranogajec u povodu potpisivanja Memoranduma naglasio je da Hrvatska obrtnička komora već 25 godina, zajedno sa svojim obrtnicima, uz potporu ministarstva nadležnog za obrt, vodi brigu o obrazovanju za obrtnička zanimanja te je ovaj trenutak razlog za zadovoljstvo jer je inicijativa HOK-a da se uspostavi partnerstvo za naukovanje prepoznata i podržana.

Značaj dokumenta koji će dati novi zamah suradnji u svrhu promicanja važnosti strukovnog obrazovanja i naukovanja, prepoznalo je i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, što je svojim potpisom potvrdila i potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica, dr.sc. Martina Dalić, koja je najavila izmjene i dopune  Zakona o obrtu koje bi se trebale naći u zakonodavnoj proceduri tijekom drugog kvartala ove godine, a koji će biti usmjeren vraćanju dobrih, ali zaboravljenih praksi, osobito onih vezanih uz  polaganje pomoćničkih ispita i nadzora nad provođenjem strukovne nastave kod obrtnika, odnosno u gospodarstvu.

ep4a 2

„Ove godine namjeravamo dodijeliti 2400 stipendija za obrtnička zanimanja za koje bi isplata prvog obroka trebala ići sredinom veljače ili početkom druge polovice veljače. Za tu svrhu namijenjeno je 21 milijun kuna, što je najviše do sada. Očekujemo da će ova godina biti rekordna po broju dodijeljenih stipendija. Također, na raspolaganju je pet milijuna kuna za sufinanciranje mentora. Cilj je postići sinergiju između zainteresiranosti obrtnika da primaju đake na naukovanje, a kroz same stipendije, da strukovna zanimanja budu što atraktivnija đacima.“, izjavila je.

Ministrica znanosti i obrazovanja prof.dr.sc. Blaženka Divjak, izrazila je zadovoljstvo zbog potpisivanja Memoranduma i istaknula: “Pokrenuli smo dugo iščekivanu reformu strukovnog obrazovanja. U saborskoj proceduri su izmjene i dopune Zakona o strukovnom obrazovanju kojim ćemo osigurati gotovo milijardu kuna iz EU fondova za Centre kompetentnosti. Reforma strukovnog obrazovanja osigurat će moderne škole i napredne učenike te konačno povezati obrazovanje s tržištem rada.”

Koliki je značaj partnerstva za naukovanje za hrvatski turizam, naglasio je u svom obraćanju ministar Gari Cappelli. „Turizam je dinamična industrija koja zahtjeva fleksibilnost i brzu prilagodbu promjenama na tržištu. Upravo je stoga ovaj projekt iznimno važan jer je praktično znanje presudan čimbenik za konkurentnost u turizmu. Vjerujem da ćemo kroz ovo partnerstvo osnažiti i efikasnije provoditi učenje temeljeno na radu te ojačati poduzetničke vještine i poduzetničko razmišljanje s naglaskom na inovacije i na taj način dati veliki doprinos uspješnosti hrvatskog turizma, a time i čitavog hrvatskog gospodarstva.“

ep4a 3

Ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić, pozdravio je potpisivanje Memoranduma kojeg vidi kao korak naprijed u smjeru usklađivanja segmenta obrazovanja s tržištem rada. „Pitanje osiguranja kvalitetne i dostatne radne snage na tržištu rada najveći je izazov poslodavcima u Hrvatskoj. Vlada  je osigurala 2,5 milijarde kn za programe zapošljavanja, od toga 1, 6 milijarde za mjere aktivne politike zapošljavanja. Gotovo sve mjere za poticanje zapošljavanja u sebi imaju uključeno obrazovanje, a neke su fokusirane upravo na naukovanje i obrtnička zanimanja. Ovakva potpora je signal da ova Vlada na tome ozbiljno radi  te sam siguran da ćemo u tome i uspjeti.“, izjavio je.

Nakon potpisivanja  Memoranduma, održan je okrugli stol pod nazivom „Partnerstvom do kvalitetnijeg naukovanja“ na kojem se raspravljalo o  trenutačnom stanju te mogućnostima i planovima za unapređenje položaja naukovanja.

Nakon rasprave i iznesenih zaključaka, potpisana je „Izjava o potpori partnerstvu za naukovanje“ od strane predstavnika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, strukovnih škola, županije i poslodavaca.

Podijeli

Druge novosti

pOŠALJI PORUKU

Kontakt
Scroll to Top
Malcare WordPress Security