Udruženje obrtnika Split s poziva vas na manifestaciju „Za carskim stolom“ koja će se održati u sklopu 48. Praznika cvijeća pod geslom „FLORA MYE“. Manifestacija je namijenjena ugostiteljskim obrtima i turističkim vodičima, članovima Udruženja obrtnika Split, kojima je to primarna djelatnost u obrtu.
ZA CARSKIM STOLOM – 27. ožujka 2025.
OKVIRNI PROGRAM
- 30 – 13.00 I okupljanje sudionika
- 00 – 14.30 I Održivi morski plodovi – očuvanje Jadrana kroz turizam i ugostiteljstvo
- 14:30 – 15:10 I coffe break
- 15:15 – 16:45 I Vinska priča Splita i otoka
__________________________________________________________
- Tema: Održivi morski plodovi – očuvanje Jadrana kroz turizam i ugostiteljstvo (00 – 14.30)
Predavači:
- Vedran Balić, sous chef
- Pero Ugarković, institut za oceanografiju i ribarstvo Split
Ovo predavanje namijenjeno je onima koji žele kroz svoju ponudu doprinijeti očuvanju Jadranskog mora i njegovih resursa. Jadran je suočen s problemom prelova i ugroženih vrsta, dok invazivne vrste mijenjaju njegov ekosustav. Kroz odgovoran odabir namirnica, ugostitelji mogu pomoći u njegovoj zaštiti te istovremeno obogatiti svoju ponudu održivim i atraktivnim jelima.
Poseban naglasak bit će na povezanosti ekološke osviještenosti i turističke ponude – kako održiva gastronomija može privući goste koji cijene autentičnost i odgovornost prema prirodi.
U Q&A dijelu sudionici će moći postaviti pitanja o Jadranskom podmorju, steći korisna znanja koja će im pomoći u komunikaciji s gostima te dodatno podići razinu svoje usluge
- Tema: Vinska priča Splita i otoka (15:15 – 16:45)
Predavačica: Dr. sc. Ana Mucalo, viša znanstvena suradnica na Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša
Otisnimo se u čuvena vinogorja Dalmacije i upoznajmo najpoznatije sorte i cijenjena vina. Upoznajmo Pošip bogatu i aromatičnu sortu, simbol Korčule. Okusimo Rukatac sortu poznatu i kao Maraština, čiji prošek se od davnina prodavao u ljekarnama diljem Dalmacije, a koja pripada poznatoj obitelji Malvasija Mediterana. Naizostavne crne sorte duboko utkane u genetski kod Dalmatinaca su Tribidrag (Crljenak kaštelanski), Glavinuša, Ninčuša, Babić, Plavac mali te mnoge druge. Kušajte neka od ovih vina i saznajte odgovore na pitanja. Kako to da je Crljenak kaštelanski slavu postigao tek u Americi i Italiji. Uzgaja li se Glavinuša i Ninčuša još u našim vinogradima. Koji je nezaobilazni simbol Dalmacije koji svojim karakterom i snagom savršeno oslikava terroir ovog jedinstvenog kraja? Pogađate, to je Plavac mali, koji se ogleda u dubinama Jadrana Baš poput cara Dioklecijana, koji je u svojoj palači uživao u vinima ove regije, na ovoj radionici i vi ćete imati priliku okusiti čašu povijesti, punu okusa i tradicije koja traje tisućama godina, uz savršen spoj s odabranim sirevima koji će dodatno obogatiti ovu vinsku priču.
Kako se prijaviti?
- Prijavite se putem e-maila na uo.split@hok.hr do ponedjeljka, 24. ožujka 2025., do 12:00 sati.
- Sudjelovanje je besplatno, uz prijavu na navedeni e-mail.
- Broj prijava je ograničen na 50 sudionika (25 turističkih vodiča i 25 ugostitelja).
- Prijavite najviše 2 sudionika po obrtu (vlasnik + kuhar, ili voditelj u slučaju spriječenosti) – odnosi se na ugostiteljske obrte. U slučaju velikog broja prijava ograničit će se na jednu prijavu
- Prijave će se odobravati prema redoslijedu primitka
- Poziv se odnosi na cjelokupni program, a ne na pojedinačno predavanje.