Search
Close this search box.

Proizvođači jabuka i mandarina – iskoristite EU mjere

Ministarstvo poljoprivrede pozvalo je proizvođače jabuka i mandarina da u što kraćem roku iskoriste prava koja imaju za izvanredne mjere u sektoru voća te ih upozorilo da se pridržavaju svih elemenata postupka.

Već dva tjedna traje provedba distribucija jabuka i mandarina u humanitarne svrhe koja se financira iz sredstava Europske unije u okviru paketa interventnih mjera vezanih uz pomoć poljoprivrednim proizvođačima koji su pogođeni zbog ruskog embarga.

Iz Ministarstva upozoravaju proizvođače da su dužni pridržavati se svih propisanih elemenata postupka – prilikom prijave moraju imati svu potrebnu dokumentaciju i u cijelosti popunjen zahtjev, moraju pravovremeno najaviti Agenciji za plaćanja da je izvršena priprema proizvoda za donaciju kako bi se u što kraćem roku obavio obvezni inspekcijski nadzor, a proizvođači koji nisu upisani u Upisnik trgovaca voćem i povrćem, a žele sudjelovati u ovoj mjeri moraju Ministarstvu žurno uputiti zahtjev za upis u upisnik.

Interventna mjera Europske komisije vrijedi do kraja 2014. godine, pri čemu do 15. studenog vrijedi pravilo o ograničenom kapacitetu proizvodnje koji se može staviti na tržište.

Radi ravnomjerne podijele sredstava namijenjenih za interventni otkup, proizvođači jabuka mogu iskoristiti interventna sredstva za maksimalno 10 posto svojih kapaciteta, a proizvođači mandarina za 20 posto proizvodnih kapaciteta.

Iz Ministarstva također podsjećaju da, ako predviđena sredstva na ovaj način ne budu do kraja iskorištena do 15. studenog 2014. godine, nakon tog datuma moći će ih povlačiti proizvođači prema redoslijedu podnošenja zahtjeva bez obzira na količine koje su ranije definirane.

Kako nadalje izvještavaju na službenim stranicama HOK-a, apelira se na proizvođače da u što kraćem roku iskoriste svoja prava koja imaju po toj interventnoj mjeri, uz upozorenje kako se sredstva mogu koristiti samo i isključivo uz poštivanje propisanih pravila utvrđenih Uredbama EK i propisanim Pravilnicima.

I ova mjera, kao i sve ostale, se nadziru od stručnih tijela Europske komisije, navode iz resora poljoprivrede. Svi proizvođači mandarina i jabuka, koji žele povući voće s tržišta u humanitarne svrhe i za to dobiti novac EU, moraju o tome obavijestiti Agenciju za plaćanja.

Podijeli

Druge novosti

pOŠALJI PORUKU

Kontakt
Scroll to Top
Malcare WordPress Security