Search
Close this search box.

Savjeti za obrtnike

Želja svakog poduzetnika je da ostvari svoje poslovne zamisli putem pokretanja vlastitog posla. Većina je motivirana traženjem poduzetničke slobode i povećanjem osobnog standarda. Obrt je takav pravni oblik koji isto omogućava uz male troškove i velike mogućnosti.

Osamostaljenjem Republike Hrvatske, uvođenjem tržišnog gospodarstva, prilagođavanjem zakonodavstva tržišnom gospodarstvu, 1993. godine donosi se Zakon o obrtu (NN, br. 77/93) koji omogućuje obnovu rada Hrvatske obrtničke komore, a ponovo se uvode i majstorski ispiti te ispiti za stručnu osposobljenosti za vezane obrte, a od 01.01.2014. godine na snazi je novi Zakon o obrtu (NN, br. 143/13). Kronologiju izmjena Zakona o obrtu, uključujući i važeći tekst Zakona možete pogledati ovdje.

Vlada Republike Hrvatske poduzima čitav niz poticajnih i drugih mjera za razvoj obrta i malog gospodarstva u cilju povećanja zapošljavanja, prilagodbe svjetskom tržištu, povećanja izvoza, povećanja kvaliteta i konkurentnosti obrtništva i malog gospodarstva, kao i povećanja broja subjekata u malom gospodarstvu. Poticajne mjere Vlade Republike Hrvatske odnose se na kreditiranje pod povoljnim uvjetima i subvencioniranje kamata po preuzetim kreditima, davanje jamstava za kredite, organiziranim pružanjem stručne i savjetodavne pomoći obrtnicima, davanje potpore za sudjelovanje na sajmovima, davanje potpora za istraživanje i razvoj, te primjenu inovacija i uvođenje novih tehnologija, kao i stvaranje uvjeta za povezivanje obrtnika i malih gospodarstvenika u zadruge i clustere.

(tekst djelomično preuzet sa portala Udruženje obrtnika grada Zagreba)

Za sve daljnje informacije i savjete, kontaktirajte Stručnu službu Udruženja.

Podijeli

Druge novosti

pOŠALJI PORUKU

Kontakt
Scroll to Top
Malcare WordPress Security