Search
Close this search box.

Skupština HOK-a usvojila prijedlog novog Statuta

Skupština Hrvatske obrtničke komore usvojila je 8. svibnja prijedlog novog Statuta HOK-a, u kojem je naglasak na jedinstvenosti komorskog sustava i stvaranju preduvjeta za uvođenje novih usluga za obrtnike.

Zakon o obrtu stupio je na snagu 10. prosinca 2013. godine, a HOK, područne obrtničke komore i udruženja obrtnika dužni su do 10. lipnja 2014. svoj ustroj, statute, pravilnike i ostale akte uskladiti s odredbama Zakona.

U novom Statutu nalaze se izmjene koje proizlaze iz Zakona o obrtu i izmjene koje doprinose usklađivanju komorskog sustava promjenama u okruženju i poboljšanju organiziranosti te djelovanja na ispunjavanju zadaća komorskog sustava.

Najvažnije promjene odnose se na suženje obuhvata obveznog članstva na obrtnike i trgovce pojedince te uređivanje zadaća i opsega uslužnih djelatnosti koje bi se ostvarivale na tržištu. Zatim, tu je proširenje normativnih ovlasti Skupštine HOK-a, propisivanje novih uvjeta za osnivanje udruženja obrtnika i područnih obrtničkih komora, uvođenje definiranih rokova za provedbu izbora u jedinstvenom komorskom sustavu, propisivanje drugačijeg sastava pojedinih tijela HOK-a, određivanje uvjeta za kandidata za predsjednika HOK-a, smanjenje broja radnih tijela Upravnog odbora HOK-a i dr.

-Trendovi u obrtništvu i dalje su negativni. Od početka krize zatvorene su 22 tisuće obrta, a izgubljeno je 50 tisuća radnih mjesta, što je porazno. U ovom trenutku u odnosu na prošlu godinu imamo 2.645 obrtnika manje. Novi Zakon o obrtu koji je stupio na snagu sredinom prosinca prošle godine ne odgovara trenutku ni potrebama hrvatskih obrtnika koji su još uvijek u neravnopravnom položaju na tržištu u odnosu na trgovačka društva, istaknuo je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec.

Dodao je da je država i dalje preskupa i ne pridaje se dovoljno pažnje gospodarstvu koje je opterećeno visokim davanjima.

Skupština Hrvatske obrtničke komore usvojila je izvješće o radu i godišnji obračun proračuna za 2013. te rebalans financijskog proračuna za 2014. godinu.

U 2013. godini ostvareni su prihodi do 28,5 milijuna kuna, a za ovu godinu planiran je iznos od 11,8 milijuna kuna, jer je zabilježen veliki pad prihoda uslijed smanjene visine komorskog doprinosa.

Ranogajec je naveo i kako su smanjeni prihodi stvorili već sada problem u funkcioniranju nekih udruženja obrtnika i područnih komora, smanjen je broj zaposlenih, no vjeruje da će se prihvaćanjem novog Statuta HOK-a okrenuti novi list i da će se svi pravilnici i akti prilagoditi, kako bi HOK što kvalitetnije radio ono što mu je posao, a to je zaštita prava obrtnika.

(Izvor: HOK)

Podijeli

Druge novosti

pOŠALJI PORUKU

Kontakt
Scroll to Top
Malcare WordPress Security