Search
Close this search box.

Vodič za potpore proizvođačima voća i povrća radi gubitka ruskog tržišta

Kako bi se spriječile snažnije posljedice odluke Rusije o zabrani uvoza određenih poljoprivredno prehrambenih proizvoda iz EU-a, Europska komisija donijela je uredbu o utvrđivanju dodatnih mjera potpore proizvođačima određenog voća i povrća.

Povlačenje s tržišta, neubiranje i zelena berba učinkovite su mjere upravljanja krizom u slučaju viškova voća i povrća zbog privremenih i nepredvidivih okolnosti.

Države članice dobile su mogućnost da kroz provedbu jednog ili više postupaka na najučinkovitiji način iskoriste količine voća i povrća dodijeljene svakoj pojedinoj državi članici.

Ministarstvo poljoprivrede odlučilo se za provedbu postupka povlačenja s tržišta jabuka i mandarina, a dodatne količine dodijeljene Republici Hrvatskoj dodane su na 1.050 t za jabuku, tako da ukupne količine koje se mogu povući s tržišta iznose 4.050 t za jabuku i 7.900 t za mandarinu.

Kako bi proizvođačima jabuka i mandarina te primateljima (centri i ustanove socijalne skrbi, ustanove za predškolski odgoj, osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, bolničke ustanove, kaznena tijela, humanitarne organizacije) olakšali provedbu Delegirane uredbe Komisije (EU) br. 1031/2014 – napravljen je Vodič o provedbi dodatnih privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima određenog voća i povrća i Grafički prikaz postupka povlačenja s tržišta.

Za više informacija i preuzimanje vodiča, kliknite ovdje.

Podijeli

Druge novosti

pOŠALJI PORUKU

Kontakt
Scroll to Top
Malcare WordPress Security