Search
Close this search box.

Za male i srednje poduzetnike 25 milijarde € u 7 godina

Mali i srednji poduzetnici (MSP) u Europi uskoro će moći ostvariti pristup iznosu od 25 milijardi eura dodatnih sredstava zahvaljujući sporazumu koji su 22. srpnja 2014. potpisali Europska komisija i Europski investicijski fond (EIF).

Zahvaljujući dodijeljenom proračunu programa COSME u iznosu od 1,3 milijarde eura, moći će se mobilizirati do 25 milijardi eura kroz učinak poluge od financijskih posrednika tijekom sljedećih sedam godina.

Sporazumom se otvara put za financiranje vlasničkog kapitala i duga za male i srednje poduzetnike u okviru COSME programa do kraja 2014.

EIF bi, nakon potpisivanja sporazuma, trebao objaviti poziv na iskaz interesa na koji će se moći prijaviti prihvatljive financijske institucije poput banaka, jamstvenih institucija i fondova.

Nakon temeljite analize, EIF će odabrati financijske posrednike koji će malim i srednjim poduzetnicima u Europi u svim sektorima omogućiti pristup financijskim sredstvima.

Povjerenik za poduzetništvo i industriju Ferdinando Nelli Feroci rekao je kako će zahvaljujući COSME-u europska mala i srednja poduzeća uskoro imati pristup dodatnim sredstvima u iznosu od 25 milijardi eura u obliku kreditnih jamstava i kapitala.

„To je važan aspekt pomoći Europske unije malim i srednjim poduzetnicima u prevladavanju poteškoća s kojima se susreću pri dobivanju pristupa kreditiranju. Današnjim potpisivanjem sporazuma pokazalo se da Europska komisija snažno podupire malo i srednje poduzetništvo u EU u njihovim nastojanjima da uspiju: oni su oslonac gospodarstva EU-a koji pruža 85 % novih radnih mjesta“, dodaje Feroci.

COSME će financirati jamstva za banke kako bi im se pomoglo da odobravaju više kredita i financijskim zajmova malim i srednjim poduzetnicima. Tim jamstvima pomoći će se mnogim MSP-ovima koji drugačije vjerojatno ne bi mogli dobiti financijska sredstva zbog nedovoljnog broja kolaterala.

Procjene su da će do 330 tisuća malih i srednjih poduzetnika dobiti zajmove uz potporu jamstava iz programa pri čemu će ukupna vrijednost zajmova doseći 21 milijardu eura.

Potpune i ažurirane informacije o tome kako se mali i srednji poduzetnici mogu prijaviti za financiranje koje podupire Europska unija preko jedne od približno 1000 banka i ostalih financijskih institucija korisnici mogu pronaći na portalu za pristup financiranja EU-a:

http://europa.eu/youreurope/business/funding-grants/access-to-finance/index_hr.htm

 

 

Izvor : (HOK)

Podijeli

Druge novosti

pOŠALJI PORUKU

Kontakt
Scroll to Top
Malcare WordPress Security